Kasten Rönnowsgatan 3B 4tr - 302 94 Halmstad - Sverige
+46 (0)8-5000 1520
Följ oss:

Att få i gång spisen igen – Utan rökpartiklar i vardagsrummet

Tidigare användes familjen Damsteds spis nästan aldrig, eftersom det var svårt att tända den och skapa en skonsam inomhusmiljö. En rökgasfläkt från exodraft ser till att elden kommer i gång i eldstaden direkt – med en inomhusmiljö som även den yngsta medlemmen i familjen kan njuta trots sin astma.

När familjen Damsted från Odense i Danmark köpte en spis, hade de samma dröm som alla andra köpare: de ville ha en mysig brasa och naturlig värme i hemmet. Det visade sig snart att det skulle vara svårt att hålla drömmen vid liv. En kort rökkanal gjorde det svårt att tända eldstaden – och när elden äntligen kom var det svårt att hålla i gång den. Dessutom läckte eldstaden ut en hel rökpartiklar i rummet, som inte var bra för familjens yngsta dotter och hennes astma.
“Det var så svårt att tända brasan och hålla den brinnande. Vi gav slutligen upp och använde den inte. Det var inte förrän vi sökt på nätet och upptäckte exodrafts rökgasfläkt som vi hittade lösningen”, säger John Damsted.

Östkontroll:

“… den exakta mängden värme vi vill ha”

“Med rökgasfläkten löstes våra problem och vi fick i gång eldstaden igen. Rökgasfläkten innebär att det nu är mycket lättare för oss att tända och även kontrollera branden utan att behöva öppna dörrar, fönster, och göra andra roliga saker för att ge eldstaden syre”, säger John och fortsätter:

“Vi har nu mycket bättre och mer behaglig värme. Tidigare blev värmen mycket intensiv i rummet när vi väl lyckades få i gång den öppna spisen. Nu är allting mycket bättre reglerat, eftersom den elektroniska styrningen av den öppna spisen gör det möjligt för oss att få exakt den temperatur som vi vill ha. Rökgasfläkten är inställd på att anpassa sig automatiskt till omgivningsförhållanden. Detta leder till bättre värme och en mycket mer effektiv förbränning”.

Den viktigaste effekten är en bättre inomhusmiljö

För familjen Damsted är inte bättre värme, effektivare förbränning och bättre bränsleekonomi de viktigaste effekterna av den installerade rökgasfläkten:

“Vår dotter har astma, vilket är anledningen till att det störde henne mycket när eldstaden inte fungerade. Vi brukade ha många rökpartiklar i huset på grund av den dåliga förbränningen i eldstaden. Här gör rökgasfläkten en enorm skillnad eftersom det tar bort de partiklar”, säger John Damsted innan han återigen tänder eld i spisen – enkelt, effektivt och utan obehagliga effekter på inomhusmiljön.


Danska Teknologiska Institutet godkänner studie: 
Rökgasfläkt tar bort 80% av rökpartiklar

En ny studie har godkänts av Danska Teknologiska Institutet visar att en rökgasfläkt på toppen av en eldstad och/eller spis avlägsnar 80% av rökpartiklar som annars skulle hamna i vardagsrummet. Detta är mycket viktigt för inomhusmiljön – och för att optimera säkerheten vid användning av eldstäder. Med andra ord har en rökgasfläkt visat sig vara ett av de bästa valen för en lösning när det gäller problemet med partiklar.

Posted by cst / Posted on 26 Oct