tysk flag danish flag uk flag US flag norsk flag fransk flag finsk flag

Lösningen på rökproblemet

product photo of rs

En nybyggd bungalow med 5 rum vid stranden i Pagham, West Sussex, där de lokala myndigheterna blivit involverade efter en grannes klagomål.

Wayne Underwood byggde sitt nya hem 2008 – 2009. Utöver centralvärme installerade han även en vedeldad kamin liknande den han tidigare haft stor glädje av i sin konverterade järnvägsvagn. Men när vädret blev kallare under hösten 2009 och kaminen började användas regelbundet orsakade lokala vindar och väderfenomen problem med rök. “Vissa dagar var det som om röken bokstavligen rullade ned på sidan av skorstenen och in i min grannes trädgård”, förklarar Wayne Underwood. “Min granne klagade och informerade de lokala myndigheterna. Något behövde verkligen göras”

Hittade hjälp på internet

Först trodde Underwood att det skulle hjälpa att öka höjden på skorstenen, så han la till fem lager tegelsten. Detta löste dock inte problemet så han började söka efter lösningar på internet. På exodrafts hemsida hittade han förklaringar till hur företagets system för skorstensfläktar erbjöd välkontrollerat drag oavsett väder och vind.

Han kontaktade exodraft, pratade med verkställande direktören i Storbritannien, och förklarade problemet. Den verkställande direktören ordnade så att exodrafts teknologicenter Chimflue Ltd levererade ett system för skorstensfläktar baserat på informationen från Underwood. Detta installerades på det sätt som rekommenderats av exodraft.

burning wood for fireplace
RSV-på-hvid-skorsten

Problemet löst

På grund av brist på data om de lokala vind- och väderförhållandena uppstod först en besvikelse. Exodrafts direktör skred då till handling och kom till Pagham med mätinstrument för att ta reda på vad som var fel. Han beställde sedan en ny, större fläkt med betydligt starkare drag.

Wayne Underwood installerade den nya fläkten – och rökproblemet var löst. ”Min granne var tacksam över  att problemet hade lösts”, säger Underwood. ”Hon och den lokala myndigheten är nu fullständigt nöjda. Du kan inte hitta en mer användbar leverantör än exodraft

Bättre prestanda från kaminen

Som ett resultat av installationen av fläktsystemet är Wayne Underwoods kamin definitivt mer effektiv. ”Fläkten gör draget konstant, oavsett väder”, säger han. ”Jag kan kontrollera exakt hur starkt elden brinner och hålla bränsleförbrukningen till ett minimum”.

lots of wood

Relaterade produkter

rsv menu

Exodraft skorstensfläkt RSV är en utflödesfläkt som är byggd med ett starkt vertikalt utflöde.

Xzense

EW 41 har upphört och hänvisning görs till Xzense.

Xzense – är lösningen Med en xzense kontroll (i samband med en exodraft skorstenens fläktsystem) få du fullkontroll över din eldstad och maximal komfort.

Skriv till oss för ett ICKE BINDANDE förslag på hur vi kan lösa dina problem med skorstensdrag.