tysk flag danish flag uk flag US flag norsk flag fransk flag finsk flag

Värmeåtervinning hos Kverneland i Danmark

Japan-ägda Kverneland Group i Kerteminde, Danmark – som tillverkar lantbruksmaskiner – är mycket fokuserad på energieffektivisering och skapa en bra arbetsmiljö för sina anställda.

Assistent projektledare Jakob Klokker förklarar,

– Kverneland är känt för att göra gräsklippare för boskapsuppfödare och mjölkproducenter. Vi gör gräsklippare som skär gräset och gör det till hö, så att korna kan få något att äta. Vi tillverkar maskiner som vrider höet och räfsar upp det.

Så vi brukar säga att vi levererar allt som en boskapsodlare behöver för att producera mjölk. – Vi var väl medvetna om att vi slösar värme på vår fabrik genom att bara skicka den direkt ut i luften.

Nu har vi möjlighet att återvinna den så att vi kan använda en del av spillvärmen för att värma varmvattenberedarna i vårt värmesystem. – Hittills har det gått väldigt bra. Saker levererades i tid och projektet påbörjades enligt schema.

En av fördelarna med värmeåtervinningssystemet är att våra anställda nu har en bättre inomhusmiljö att arbeta i. Värmen når inte arbetarna som står bredvid ugnen, eftersom den skickas ut för värmeåtervinning istället. Luften och inomhusmiljön i våra lokaler har också förbättrats kraftigt.

Det är inte samma diesellukt som det brukade vara.

machine from kverneland
kverneland oven

Den återvunna värmen överförs till våra varmvattenberedare för uppvärmning av fabriken. Om vi kommer till en punkt där vi inte kan använda all den värme vi återhämtar, har vi möjlighet att omdirigera den till det lokala fjärrvärmesystemet, vilket betyder att vi faktiskt får pengar för den värme som vi inte använder.

Kverneland har möjlighet att övervaka sitt värmeåtervinningssystem på distans och spåra sina energibesparingar online via Exodraft trendlog.

– Trendlog- systemet fungerar väldigt bra. Vi kan gå in och övervaka hela systemet, vad det levererar, vad vi får ut av det, hur rökgaserna beter sig i förhållande till allt annat, vilket i grunden ger oss ett sätt att bedöma systemets övergripande prestanda. Det fungerar oklanderligt.

– Jag kan starkt rekommendera att bjuda över Exodraft att komma och ta en titt på er miljö och utarbeta ett anpassat system. Det har fungerat felfritt för oss. Vi har verkligen varit nöjda med dem, och de är fortfarande redo att hjälpa, om behovet skulle uppstå. Allt vi behöver göra är att ringa dem, och de är alltid snabba att svara.

Värmeåtervinning gynnar både miljön och dina vinstmarginaler. Besök exodraft-varmeatervinning.se för att ta reda på hur du använder din överskottsvärme och kontakta oss idag.

  Fyll i detta utvärderingsformulär för att ta reda på din värmeåtervinningspotential:

  Hur ser du helst att din återhämtade värme används (du kan välja flera alternativ)?:
  Överförs till fjärrvärmesystemetAnvänds i produktionsprocesserUppvärmning av fabrik, lager eller kontorAnvänds för absorptionskylare/kylningVarmt vatten för badmöjligheterHot water for bathing facilitiesLuftridå och luftvärmesystemVarmt vatten för allmän rengöring/tvättÖvrigt

  Relaterade produkter

  safe plate mini photo

  De högtemperatur värmeåtervinnings-enheterna i Basic Series från exodraft återvinner oanvänd energi från rökgas och processluft. Enheterna är konstruerade för att fungera i rökgastemperaturer upp till 400° C på luftsidan.

  gsv web

  exodraft skorstensfläkt RSV är en utflödesfläkt som är byggd med ett starkt vertikalt utflöde.

  Skriv oss för ett icke-bindande förslag om hur vi kan lösa dina skorstensproblem.